‚Klassieke topopstelling‘? Bitcoin-prijsflits crasht op Kraken na een recordhoogte

Een waarschijnlijke „stop-loss-run“ leidt tot een kaars van één minuut tot meer dan $ 3.000 lager dan de spotprijs van Bitcoin, voordat een herstel optreedt, in extreme volatiliteit.

Bitcoin ( BTC ) bereikte op 30 november op verschillende beurzen een nieuw record, maar met name één record haalde de krantenkoppen om een andere reden.

Gegevens van cryptocurrency exchange Kraken laten zien dat BTC / USD de hoogste prijs ooit in zijn orderboek heeft bereikt – en vervolgens binnen enkele seconden naar $ 16.600 dook.

De prijs van Kraken BTC daalt $ 3.000

De reden voor de crash, die een groot aantal posities heeft geliquideerd en veel speculanten veel pijn heeft bezorgd, was waarschijnlijk wat bekend staat als een „stop-loss-run“.

Stop-loss-runs hebben betrekking op handelaren met een groot volume die opzettelijk grote verkooporders tegen een specifieke prijs plaatsen en vervolgens richten op waar zij denken dat een groot aantal stop-loss-posities zich bevinden. In dit geval was het doel ongeveer $ 16.600, vlakbij de locatie van de lokale bodem van vorige week.

Het resultaat is een cascade van verkoopdruk die, mits met succes ingeschat, zeer snel het resultaat oplevert, waarna de markt zich pas herstelt als het proces voorbij is.

Liquiditeitsrisico is altijd een gegeven factor bij beurshandel, en Kraken’s een minuut daalt met $ 3.000 toont treffend aan waarom traders voorzichtig moeten zijn rond aanzienlijke prijspunten.

Een andere verklaring, of mogelijk een die heeft bijgedragen aan het evenement, was dat beleggers ervoor kozen om voor bijna $ 20.000 uit te stappen om de kosten van een plotselinge omkering bij weerstand te vermijden.

Bollinger waarschuwt voor ‚klassieke topformatie‘

„Oké, tijd om op te letten, $ BTCUSD. Dat is een klassieke topconfiguratie“, waarschuwde John Bollinger, de maker van de Bollinger Bands-volatiliteitsindicator .

„Nog geen bevestiging en de opzet kan gemakkelijk worden overschreden, maar verstandige handelaren moeten hun bril afwassen.“

Toen een Twitter-gebruiker hem vroeg of dit een lokale top is of dat de prijs van Bitcoin vanaf hier zal dalen, antwoordde hij: „Voor nu, een potentiële lokale top …“